2012. március 14., szerda

Könyvajánló

"Mintha pásztortűz ég..."

Emlékek az 1950-es évek karcagi juhászatáról

Elmesélte: Béres Mihályné Márki Piroska
Lejegyezte, szerkesztette: Cselényi Barnabásné

Márki Klára barátomtól kaptam ezt a nagyon hasznos könyvet. Nemcsak a kor és a mesterség ízét, néprajzát meséli el sajátos ízzel, hanem valóban nagyon hasznos információkat közöl oly módon, hogy a legtöbb szakkönyvvel ellentétben azt egy hétköznapi ember is megérti.
A könyvet elolvasva nemcsak a juhászkodás, mint életforma, hivatás gondos, kérges mindennapjai tárulnak az olvasó elé a legeltetéstől, tartástól a gondozásig, bánásmódig, ápolásig, hanem bepillantást nyerhet az egész éven át tartó juhokhoz kötödő és ahhoz kapcsolódó szemléletről, gondolkodásmódról a gomolya készítéstől a terelő kutyákig, alapos képet kap még néprajzi szemmel is.
Olyan formában és módon osztja meg a közönséggel mindezt, hogy amikor az ember elkezdi olvasni, és görgeti a sorokat, oldalakat, akkor nem bírja letenni.
Bátran ajánlom ezt a könyvet minden érdeklődő számára, mert elolvasva olyan ismeretanyaggal lesz gazdagabb, mely napjainkban oly ritka. Nagy kincs, és pótolhatatlan, kihagyhatatlan a juhászkodással szimpatizáló közönség számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése