2014. január 6., hétfő

Az aranyszőrű bárány


Még nem is volt tél igazán. Fagy sincs, és tizen Celsius van hetek óta. De tart ez a furcsa változás már nyár vége óta. Ezért a Racka anyák is korábban kezdték meg az ellést, mint tavaly. Január legelején, amikor az Újévre még alig ocsúdtunk máris megszületett a legelső bárány. Fehér jerke bárány fekete szülőktől.

Hozzá teszem megjegyzésként, hogy a kos sem tudja ezt a különös évszak váltást hová tenni. Ezért a frissen ellett anya véres tisztulása megtévesztette, mert azt hitte ivarzik. Ezért igyekezett minden áron az anyához hozzá férni. Az anya bárányát védve helyre rakta, de biztosabbnak láttam külön kecbe tenni a bárányával.
Reggelre meg is lett az eredménye, mert a kos hatalmas gödröt kapart a kec oldala mellett, hogy az anyához és a bárányhoz hozzá férjen. Szarvas és őz esetében ha ilyen munka eredményét látnám azt hinném, hogy barcogó gödör, amit ivarzáskor művelnek a bakok, bikák a talajjal. Szerencse, hogy az anyát szeparáltam, mert a bárány reggelre talán nem élte volna túl a kos nyomulását.