2012. október 29., hétfő

Új kos

Az Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark közel 40 anyajuhos állománya idén új kost kapott. A törzskönyves, papíros fehér Racka kos a Hortobágyról érkezett Loncsák Leheltől. Előtte a nyájból az összes toklyó és növendék kost eltávolították a fedező kossal együtt, így az új kos meglehetősen nagy hévvel és örömmel vette birtokba új háremét. A tetszetős 3 éves tenyészkos amellett, hogy támogatási lehetőséget biztosít a park számára minden bizonnyal javító hatású lesz a bárányszaporulatot tekintve. 2013. március vége után született bárányoknak már ő lesz az édesapjuk.

Nemcsak jó, tiszta és javító, pedigrés, hanem még szemet megragasztó, gyönyörű látvány is egy ilyen impozáns kos a parkban a nyájban.

Cserébe általa a saját fekete anya állományunk is gyarapodott.


Jöhet a tél


Bizony nagyon hirtelen változott meg a hőmérséklet! A lombhullató fáknak még idejük sem volt, hogy fokozatosan bebarnuljanak leveleik, hanem egyik napról a másikra köszöntött be a nyári tikkasztó meleg után a lehűlés. A forró nyárban kiszáradt minden és ez még ősszel is éreztette hatását. Ezért a kaszálók tetemes részén alig növelt a fű leveleket, hanem már közvetlenül a talaj felett virágba szökkent, hogy amint csak lehet kihasználva azt a minimális csapadékot is, ami volt termést hozzon, magot neveljen. Ezért sokan nem is kaszáltak, hanem még a legeltetést is úgy oldották meg, hogy a kaszálókra is ráengedték a jószágokat. Éppen ezért ebben az évben arany ára van a szénának. Különösen a jó szénának, mert a tavalyit azt kínálják olcsóbban, de jó része olyan is. Sok ajánlatot megnéztem és bizony a tavaly 4500 Ft/bála áron kínált széna idén első körben felment legalább 6500 Ft/bála árfolyamra, de nem ritka a 10.000 Ft/bála ajánlat sem. Olcsó húsnak híg a leve és olyan szénát venni felesleges, aminek fele majd trágya lesz, mert a jószág nem eszi meg. Az utolsó pillanatban mégis találkoztam egy józan gondolkodású gazdálkodó emberrel, aki nem meggazdagodni akart a szénából. Így viszonylag olcsón lett elegendő téli széna a Rackáknak.

Értékelni tudom a belefektetett munkát, mert tavaly bizony egyenként hordtam utánfutóval haza apródonként a Rackák jászlába. Ebben az évben már megcsináltuk neki a helyet és egy fuvarban hazahozattuk mind a 20 nagy körbála szénát. Le is takartuk gondosan, ami szinte azonnal meg is hálálta magát, mert beköszöntött az esős évszak.

Az anya juhok már a téli szálláson töltik idejüket, lassan vége az ivarzási időszaknak is, ahogy beköszönt a hideg. Az ürük is hamarosan költöznek. Persze a kos örül legjobban az anyáknak, mert ilyenkor elfoglalja magát az udvarlással, ismerkedéssel. Esetleg aki még nem vemhesült a legelőn arra rögtön szemet vet. Ebben az évben külön téli szállást alakítunk ki az ürüknek, hogy az anya juhokat és kecskéket még a csikorgó hóban is külön tudjuk tartani. Tavasszal és nyár elején, amikor a Rackák a legelőre költöznek jó lesz a hely bárány és gida óvódának.

Egy körbálát próba képpen ki is bontottunk az anyáknak, hogy lássuk szeretik-e, eszik-e és tetszik-e nekik. Panaszra okunk nincsen, mert habzsolják az új szénát és csomagolják a bendőbe rendesen. Kicsit jót is tesz a már harmatos legelő után az emésztésnek.

Ilyenkor a tél előtt kicsit megváltozik a legeltetés ritmusa. Amíg nyáron minél korábban, már hajnalban engedik a juhokat a legelőre, hogy mire a nagy meleg beköszönt már jóllakva hűvösön pihenjenek, addig ilyenkor a reggeli harmat, pára, nyirkos levegő miatt minél később kell legeltetni őket, hogy a fű felszáradjon valamelyest. A harmatos, nedves fű könnyen hashajtó lehet. Jótékony hatású ebben az időszakban, ha csapnak mellé egy kis száraz szénát, ami megfogja ezt a hígabb bélműködést. Persze van még kukorica szár is bőven az átmeneti időszaknak, hogy az ürüknek is jut belőle bőséggel. Közel 200 kéve szárat hordtunk össze és még 100 kévényi lesz is még.

Jöhet a tél, az idén nagyobb kapkodás és hirtelen szükség nélkül fel vagyunk rá készülve!