2013. április 29., hétfő

Hirtelen meleg
Igaz, hogy az eddigi évek során mindig áprilisban nyírattunk és nyírtunk, de a télen májusra terveztem. Ahogy szokták mondani: ember tervez, Isten végez. Az utolsó hó már nagyon nem hiányzott. Már tavaszt kiáltottam én is és be is harangoztam, hogy elkezdődött a szezon. Csak arra nem gondoltam, hogy a természet még utoljára csap egyet és áprilisban is leesik 5 cm hó. Ez aztán úgy feláztatta a talajt olvadáskor, hogy a tavaszi munkákat nem tudtunk szépen rendben elkezdeni. Ráadásul az olvadás is úgy történt, hogy szabályosan ránk tört a nyár és nem is volt tavasz! Egyszerre kellett mindent csinálni, és az ember azt sem tudta hová kapjon a dologban. A kitrágyázás már nagyon égette a körmünket, mert az olvadás miatt nagy volt a sár. Nem is vártam meg, amíg teljesen felszárad és egy hatalmas trágya kazlat hordtunk össze Dékány Zoltán barátom és emberei segedelmével.

Húsvétkor még szállingózott a hó, amikor a terelő tábor zajlott. Néhány nap múlva pedig 28 celsius átlaghőmérséklet köszöntött a vidékre. Szent György Napján már látszott a Rackákon, hogy hiába terveztem én májusban nyírást, ezen minél hamarabb túl kell esni.


Így elmondható, hogy az idén a nyírás hasonlóan az előző évekhez április végén rendben megtörtént. Ha már megfogtam a Rackákat át is körmöltem és a rendszeres féregtelenítést is megcsináltuk. Csak két Rackát hagytam nyíratlanul, akik Pünkösd hétfőn lesznek megnyírva bemutatón.

Ópusztaszeren a látogatók közt nagy népszerűsége volt az ollóval nyírásnak, hatalmas volt az érdeklődés. Minden csoport, aki arra járt megállt, de volt, aki vissza is jött miután szétnézett. A Rackák békésen tűrték a műveletet és a végén hatalmas fickándozással meg is köszönték. Megszabadultak a téli meleg bundájuktól.


Szent György NapAz idén amilyen hideg, fagyos és hóeséses volt a Húsvét úgy Szent György Napjára verőfényes napsütéssel köszöntött be a nyár. Hirtelen, úgy, hogy tavasz szinte nem is volt. Ezen a napon hajtják ki a legelő jószágokat az istállóból, és kezdetét veszi a legeltetési szezon. A terelő kutyáknak is több dolguk lesz ettől kezdve, illetve másmilyen, mint a téli benti munka az istállóban.

Racka juhok esetében ugyan a magyar történelemben nem volt Szent György Napnak olyan jelentősége, hiszen az őshonos állatokat nem hodályban tartották. Mégis a magyar pásztorkultúrában egy olyan jelentős esemény, hogy nem mentünk el mellette Ópusztaszeren sem!

Magyar terelő pásztorkutyák gyűltek össze az ország több vidékéről a skanzenben, hogy a dolgozó Puli, Pumi, Mudi és Sinka bemutassa a látogató nagyközönségnek terelési tudását a kutyák képzésének több fázisában, illetve fejlődjenek ősi mesterségük elsajátítása során.

A hirtelen meleg hatására a még gyapjúban lévő Rackákat, pláne a hosszú tél után kíméletesen járatták a kutyák, és fokozatosan terhelték, de kora délután a delelést követően a nagy melegre való tekintettel hamar befejeződött a gyakorlás.

A terelési gyakorlást egész nap nagy érdeklődés övezte a park látogatói részéről, és sok csoport a karámnál kötött ki, a helyszínen párhuzamosan zajló Jaguár találkozó mellett.