2013. augusztus 31., szombat

Augusztus 20.

"A nyárhoz

Nem búcsúzom,
mégis elmégy.
Arcomról hát,
emléket végy.
Vidd magaddal,
s tudd, hogy várlak.
Jégvirágok közt is látlak,
megízlellek a kenyérben,
csörgő dió belsejében.
Ott lobogsz a rőzselángban,
hallhatlak a pattogásban.
Érezlek meleg tenyérben,
s üzensz, minden falevélben..."



Ahogy az mindig is lenni szokott augusztus 20. napjától elromlik az idő. Pedig azt hittük tavasszal, hogy ez a nyár csapadékos lesz, mert úgy szárba szökkent minden. Nem az lett. Június elejétől augusztus végéig egy csepp nem sok, annyi eső sem esett itt a környéken. Kiégett minden. 40 fok Celsius körüli hőmérséklet heteken át. De ahogy hirtelen beköszöntött a kánikula, úgy jött el hirtelen az ősz is. Sokat nem kell erőlködnie, mert a nagy melegben a fák már jócskán lehullatták leveleiket. A bodza, az orgona, de még az eperfa is jócskán levetkőzött.

Azért problémás mindig az augusztus 20. ünnep, mert az időjárás ilyenkor rendre megtréfálja a rendezvény szervezőket. Az ősz ekkor mutatja meg magát először. A napok hűvösebbre fordulnak, és éjjel is sokkal jobban lehűl a levegő. Hajnalonta később kezd világosodni és este már egyre hamarabb sötét van. Szóval az augusztus 20. jelzi, hogy ideje az őszi munkáknak még a tél beállta előtt. 

A rackák zöme igencsak koldus volt az idén, mert kiégett hamar a tavasszal még rekkenő legelő. De már a Rackák is érzik az ősz beköszöntét. Hirtelen kezd megugrani a szőrük és már várják a téli szállást.


1 megjegyzés:

  1. nálunk (somogy megye) azért nem ennyire "rossz" a helyzet, de azért örülnek a rackáink, amikor kiengedjük őket az első udvarba, mert ott zöldebb a fű, mint az ő legelőterületükön. na meg ott a szilva és a körtefa is :)

    VálaszTörlés