2013. április 24., szerda

A Magyar Racka Napja



Az idén különösen hosszúra nyúlt tél után beköszöntött hirtelen melegben az év első rangosabb eseménye a Racka tenyésztésében a kos árverés.

Hortobágyon, a fajta őshazájában délelőtt a Rackáról szóló előadásokkal kezdődött a nap, mely után délután a Pusztai Állatparkban tenyészállat bírálat és legfőképp Racka tenyészkos árverés zajlott.

A fajta tenyésztésben kialakított rendszerről nagy vonalakban annyit tudni kell, hogy a törzstenyészetekben született kos bárányok közül a legígéretesebbnek bizonyuló egyedeket elviszik és ÜSTV kosnevelő telepeken, egyforma körülmények között felnevelik. Tenyészérték becslés és tenyészállat bírálat után pedig a tenyésztők számára származási bizonylattal árverésre bocsátják.

Az árverés során az ÜSTV kosnevelő telepére beszállító tenyészeteknek természetesen elővásárlási joguk van, amely során a megállapított kikiáltási árat ki kell e tenyészetnek fizetni, viszont a tőle származó fiatal tenyészkosok közül kiválaszthatja magának az általa leginkább tetsző állatot.

Az árverés előtt a résztvevők regisztráltatják magukat, mely során számmal ellátott licit táblát kapnak. Az árverés során minden tenyészkost egyenként mutatnak be, vezetnek fel és egyenként is lehet rájuk licitálni. Azoknál a kosoknál, ahol a beszállítók nem éltek az elővásárlási joggal árverés során bárki vásárolhat az árverés résztvevői közül. A kikiáltási ártól felfelé indul a licit. Abban az esetben, ha senki nem licitál az adott kosra, akkor az nem kelt el és visszakerül a közös telepre.

Idén a következő képpen alakultak a kikiáltási árak:

B – 60.000, K – 70.000, A – 80.000 forint

Kevésbé hozzáértő, laikusabb szemnek is remek alkalom volt arra, hogy ha akarja, akkor ilyen seregszemlén élesebben, kontrasztosabban láthatja a tenyészállatok közötti különbségeket, hiszen a törzstenyészetek állománya koncentráltabban volt jelen. A tenyészállatok az árverés előtt kultúrált egyedi boxokban várták sorukat, mindegyik boxon feltűntetve az adott állat tenyésztési adatai.

A kosárverés időtartama alatt kirakodóvásárban lehetett a szükséges pásztor készségeket beszerezni. Rézműves, kolomp és kampó, gulyás kürtök, pásztor botok, kalap, szűr, suba és guba, fafaragások, pipa készítő és a teljes vertikum képviseltette magát szebbnél szebb, jobbnál jobb portékákkal.

A szervezők és rendezők egy finom ebéddel (birka pörkölt és slambuc) vendégelték meg a látogatókat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése