2013. február 16., szombat

Raci


Bálint Napján született egy fehér Racka jerke bárányunk, akinek csak a csípőjén lévő fekete folt árulkodik arról, hogy valójában mindkét szülő fekete. Kis százalékban, elenyésző módon, de előfordul a színöröklés genetikájának furcsa játéka, hogy a Racka letisztult színei így öröklődnek. A foltosság legtöbbször a fejen, nyakon, végtagokon jelenik meg és a felnőtt, tincses szőr kialakulásával az esetek zömében többé-kevésbé el is tűnik.

Napjainkban már a Racka nemesítésében ezt tenyésztésből kizáró hibának tekintik.

Érdekes dolgokat találhatunk, ha például a Racka szó jelentését kezdjük el megfejteni. Az ősmagyar Raci szóból eredeztethető, melynek mai jelentése nem más, mint az, hogy tarka. A Racka félékhez tartozó másik fajta, a Gyimesi Racka. A Gyimesi Racka pedig az ősi Curkana juhoktól eredeztethető. Curkana típusú juhok esetében nagyobb mértékű ez a foltos szín öröklés. Ám ott elsősorban a fejen, szemek körül jelenik meg okuláré, pápaszem formájában.

Mivel a Racka színöröklésében a fekete a domináns szín, ezért hordozhatja a fehéret. Mégis előfordul a tiszta színek mellett foltosság, úgy a fekete egyedek esetében fehér foltokkal, míg a fehér egyedeknél pedig fekete foltokkal, az állomány igen kis százalékában.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése